Nedanför kraftverksdammen finns en 2,5 km lång sträcka som blir perfekt lek och uppväxtområde för laxen. Ett omlöp här och fisken är I Knäred med biflödena Krokån och Vänneån. Lagan är värd ett bättre öde än den förvaltning som är idag.
månadsarkiv: januari 2020
Karsefors 23 januari 2020
Åkte förbi gamla åfåran vid Karsefors idag 23 januari. Vatten kördes i gamla åfåran. Detta borde vara en året runt händelse. Tar man bort kraftverksdammen i Laholm får man en 8 km strömmande sträcka upp till Karsefors. Ett omlöp vid Karsefors och Skogaby och vi har lax hela väga till Knäred och det finaste och bästa laxfisket i Sverige.
Mandarinand i Lagan
Den här udda och vackra fågeln såg jag 20 januari vid Lagan ovan rökeriet i Laholm.
Nya Alenäsrör
Nu finns Alenäsrör i 4 olika storlekar. Perfekta mätrör för elfiske.
Gott nytt år
Bilden visar den oreglerade Krokån. Tyvärr rinner Krokån ut i Knäred ovanför Skogaby kraftverk. Ett framtida laxförande vattendrag!
En summering måste vara att åter igen ge de som förvaltar Lagan och Västkustens vattendrag en känga inför det nya året och hoppas på att det blir en förbättring 2020. Stoppa den negativa trenden av våra vattendrag.
Trenden går lätt att vända bara viljan finns. Halland har den största potentialen som laxturistlän i Europa men styr av ovilliga politiker som i sin tur styrs av vattenkraftsbolag där hänsyn till strömvattenmiljö är obefintlig. Hav och vattenmyndigheten är här väldigt passiva.
Vattendragen behöver en Greta Tunberg eller Forskarl som verkligen kan nå fram med budskapet.
Minimässa på Wittlocks 30 November
Flugbindare, redskapshandlare, spötillverkare mm. samlades på en minimässa. Västkustens flugfiskeveteraner, en ovärderlig kunskap. På bilden syns från vänster Mikael Ingvarsson, Olle Sjöquist, Björn Reinli, Roy Nilsson och Janne Johansson en skara som fiskat lax i hela sitt liv och har tillsammans över 250 år som laxflugfiskare.
Janne Johanssons nya bok Lax & Laxfiske – En längtan efter nystigen lax. En resumé av ett livs erfarenheter som laxfiskare. Skildring av hur laxfisket har förändrats genom tiderna. Borde läsas av alla laxfiskare nya som erfarna.
Heder åt Mats Jönsson som ordnat det hela.
Sportfiskarnas 100 års Jubileum i Stockholm
Jubileet var hotell Anglais dvs på samma ställe som sportfiskarnas organisation startades för 100 år sedan. Celebert deltagande med Carl XVI Gustav och uppträde med supergruppen, miljö och vattenengagerade Weeping Willow´s. Benny Lindgren lanserade sin bok Sportfiskarna och livet under ytan. En bok om sportfiskets utveckling under 100 år. Boken rekommenderas starkt. En debatt om vattenkraft där vänsterpartiet och moderaterna samt regeringen deltog i. Alla lovar att ta tag i vattenkraftens avigsidor och bättra sig i kunskap och i frågan. Undrar hur det blir med det?
Jag hade inte kamera med mig och får hålla mig till Linne och Linneparken som ligger strax bredvid hotell Anglais.
Laxens år – tillsammans för laxen
Landshövdingen inledde seminariet. Heder av Länsstyrelsen och Hans Schibli som hade samlat yppersta expertis från alla de nordiska länderna. Föredragshållarna skall ha stor eloge för den kunskap som visades. Vi har alla fakta på varför vildlax, öring, havsnejonöga och flodpärlmussla minskar i antal och är farligt nära utrotning. Den Svenska Hav och Vattenmyndigheten är väldig tam och vågar inte ta tag i de de verkliga orsakerna. Diagrammet på bilden visar sitt tydliga språk.
Artifishal
Laxodlingens baksidor med filmen Artifishal visades på Bio Rio i Stockholm. Mikael Frödins arbete med att uppmärksamma den Norska laxodlingsindustrins baksidor är hedervärd. Alla borde se filmen.
De minsta bäckarna är viktigast!
Skall man få ett vattendrag att fungera måste man vara rädd om de minsta bäckarna. Lägg märke till de öringar som är i full lektagen. Bäcken som rinner ned i Stensån är ca 1,0 m bred.
